Airbus A380 och CO2


Dela den här artikeln med dina vänner:

A380: Den sista exploateringen av den mänskliga arten?Av Eric Souffleux

Medan alla välkomnar den första flygningen i A380 känner jag mig djupt ledsen. Samhället kring mig har Titanic syndrom. Hon tror på kraften i framsteg och tänker inte på vad hon ger den. Oavsett om vi har hört talas om närvaron av isberg, är nyckeln att fortsätta bryta rekordet ... av energiförbrukning och växthusgasutsläpp.

I kolumnerna, läser vi att detta flygplan är en "grön jätte" eftersom den förbrukar endast 2.9 att 100 liter fotogen per passagerar km. Jag tycker att det talar om detta plan eftersom ett ekologiskt acceptabelt flygplan helt enkelt är skandalöst. Men jag förstår det för att det finns en kronisk brist på information om isbergen som hotar oss. Bland dessa isbergar är den största sannolikt global uppvärmning. För att undvika de värsta problem, vi känner den idag skulle begränsa våra utsläpp av växthusgaser 500 kg kolekvivalent, och det är mycket troligt att det kommer i morgon (i 2030-2050 horisonten) sänka denna tröskel till 300 kg. Vad är siffran för 500 kg kol motsvarighet när det gäller oljeförbrukning? Här omvandlingskoefficient som skall användas: 1 liter petroleumbränsle leder till utsläpp av cirka 800 g kolekvivalent. (Författaren talar här i ren kolkvivalent och inte i CO2, det är nödvändigt att multiplicera denna siffra av 3 ungefär för att få siffran för koldioxidmängden avvisad, cf: Förbränningsförhållanden och CO2 ). Därför är begränsningen av sina utsläpp till 500 kg koldioxidekvivalent att begränsa sin årliga oljeförbrukning till 625 liter. Det är redan väldigt lite eftersom det motsvarar en enda resa i A380 (boskapsversion med ett företag av typen "Air Livestock") på 21500 km! Och eftersom utsläppen görs vid hög höjd är den resulterande växthuseffekten två till fyra gånger högre, vilket skiljer den acceptabla körsträckan med samma mängd. För att förenkla beräkningarna och ta hänsyn till de vetenskapliga osäkerheterna i detta ämne tog jag inte hänsyn till dem för resten av texten, men den här aspekten av problemet måste beaktas.

Man måste också ta hänsyn till att växthusgaser sänds ut med annan verksamhet än transportverksamheten. I Frankrike är det bara en fjärdedel av våra utsläpp som kan hänföras till transporter, så vi kan säga att vi måste reservera för transport en fjärdedel av 625 liter som nämns ovan, 159 liter (bara ett fat olja) ). Med en fat kan du inte resa i A380 på 5500 km!

Och i denna transportsektor är det inte bara luftfart, det har (och långt fram) bilar, lastbilar och båtar. Slutligen andelen olja vi kunde stå resa A380 kan vara omkring 20 liter per år, tillräckligt för att 700 km, vilket är mycket optimistisk med tanke på de egenskaper stratosfären utsläpp. Vi ser mycket bra medan A380 är kompatibel med ekologi att om människor är begränsade till en enda trans-oceaniska resor all 20 att 80 år. Och återigen, måste de begränsa parallell sin bil bränsleförbrukning i liter per år 50, full med våra nuvarande bilar!

Jag tror att jag har fått tillräckligt många siffror för läsaren att förstå att A380 sannolikt är den senaste mänskliga prestationen när det gäller att uppmuntra växthusgasutsläpp. När jag var barn var min dröm att bli en stridsflygare. Jag växte upp med den tekniska utvecklingen, jag tillbringade 60 timmar ombord på civila flygplan och jag vet inte av vilket mirakel, jag leddes av anledning och visdom på ett annat sätt att se världen. Under två och ett halvt år har jag kommit i motstånd mot detta samhälle av avfall och bortse från framtida generationer. Räkna inte med att jag fortsätter på detta sätt. Jag bojkottar luftfarten, för nu när jag känner konsekvenserna, anser jag att jag är skyldig till avsiktlig mord mot framtida generationer om jag till och med korsade igen porten till ett flygbolag.

Jag tror också att det kommer att vara nödvändigt att reservera våra krafter för att möta fastigheten, den svaga oljan och alla de olyckor som förbereder oss naturen.

Sammanfattningsvis, det som stör mig mest är att genom detta forum, och på ett allmänt sätt, alla medier, är jag en marginal. Jag drömmer att alla människor som känner igen sig i det jag skriver gör samma, så att jag inte är den enda eller nästan att vittna om min dagliga kamp mot den fatalism som omger.

Eric Souffleux


Facebook kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *